Leestijd: 3 minuten
De beste manier om fruit, groenten en andere boodschappen in de koelkast te bewaren, is door ze langer houdbaar te maken. Vaak is er simpelweg niet genoeg tijd om elke dag vers voedsel te kopen en wil je voedselverspilling zoveel mogelijk voorkomen. Het veilig en lang bewaren van verse producten is dus erg belangrijk voor jouw portemonnee en gezondheid. Volg onze tips om de verschillende vereisten te begrijpen die de individuele voedingsmiddelen hebben bij het bewaren ervan.
Welk eten bewaar je waar in de koelkast?
Als je voedsel goed bewaart, heb je er langer plezier van. In de juiste zone, of het nu een deur of een groentevak is, beschermt het waardevolle ingrediënten en de smaak van de producten.
Welk voedsel gaat er in het VRIEZERCOMPARTIMENT?
Vriesvakken zijn multitalenten: bijna alle soorten groenten kunnen hier worden ingevroren, behalve soorten met een hoog watergehalte, zoals uien of tomaten. Vlees of vis kan eenvoudig worden ingevroren in de verpakking van de supermarkt - of vers van de markt in een geschikte doos.
Wat gaat er in het FRUIT-/GROENTENCOMPARTIMENT?
De AGF Fresh box+ lade is speciaal ontworpen voor salades, groenten en fruit. Paprika's, tomaten, avocado's, sinaasappels of komkommers blijven hier lekker knapperig in.
Wat te bewaren in het ONDERSTE GEDEELTE VAN DE KOELKAST?
In het onderste gedeelte van de koelkast is het het koudst - ideaal voor vis, worst of vlees. Daarom vind je in veel koelkasten van Whirlpool de aanpasbare Multi Fresh-lade met verschillende temperatuurinstellingen om voedsel met specifieke behoeften te bewaren, zoals vis en vlees (+0/2°) of zuivelproducten (+2/3°).
MIDDEN DEEL VAN DE KOELKAST
Het middelste gedeelte van de koelkast is met name geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Welk voedsel gaat er in het BOVENSTE GEDEELTE VAN DE KOELKAST?
Ideaal voor het conserveren van reeds gekookte maaltijden
BOVENSTE GEDEELTE VAN DE KOELKASTDEUR
In het bovenste gedeelte van de koelkastdeur heersen de mildste temperaturen: de juiste plek voor jam, eieren en boter, maar ook voor het vers houden van koudegevoelige citrusvruchten.
MIDDELSTE GEDEELTE VAN KOELKASTDEUR
Blikjes, flesjes of sauzen als ketchup of mayonaise passen goed in het middelste deurvak.
Wat op te bergen ONDERSTE GEDEELTE VAN DE KOELKASTDEUR
Of het nu limonade, melk of sinaasappelsap is - de onderste deurvakken bieden ruimte en zijn praktisch voor dranken in flessen of pakken.
Waarom fruit bewaren in de koelkast?
In de keuken kun je fruit veilig op kamertemperatuur bewaren. Omdat rijp fruit snel kan bederven, moet je het in de koelkast bewaren zodat het langer houdbaar blijft. Fruit zoals appels, peren, pruimen en perziken moet je apart houden omdat ze ethyleengas produceren waardoor ander fruit of groenten sneller rijpen en bederven. En: Koop fruit in het seizoen - dan is het goedkoper, gezond en bijzonder rijk aan vitaminen en mineralen. De meeste vruchten kunnen ook worden ingevroren. Maar watermeloenen, bananen, pruimen, kersen en druiven mogen niet worden ingevroren.
CITROENEN
Citroenen worden koel bewaard bij een temperatuur van vijf tot tien graden Celsius. Ze blijven maximaal 2 weken houdbaar.
DRUIVEN
Druiven kunnen 2 tot 4 dagen op een koele plaats bij kamertemperatuur worden bewaard. In de koelkast zijn ze ongeveer 1 week houdbaar. Haal ze ongeveer 20 minuten voor het eten uit de koelkast, zodat ze hun aroma kunnen ontwikkelen.
PRUIMEN
Onrijpe pruimen zijn bij kamertemperatuur een dag of twee houdbaar. Onrijpe pruimen mogen niet in de koelkast worden bewaard, om het rijpingsproces niet te onderbreken. Je dient rijpe pruimen in het fruit- en groentevak van jouw koelkast te plaatsen en ze onmiddellijk te consumeren. Ze blijven daar twee tot maximaal zeven dagen houdbaar.
PERZIKEN
Perziken kunnen ongeveer 4 dagen op een koele plaats zoals een kelder worden bewaard. In de koelkast zijn ze ongeveer 1 week houdbaar, maar dit kan de smaak aantasten.
PAPAYA'S
Rijpe (80% geelgekleurde) papaja's kunnen maximaal 1 week in de koelkast worden bewaard. Trouwens, zelfs als de papaja zacht is, is het niet slecht.
MELOENEN
Niet helemaal rijpe, ongesneden meloenen kunnen bij kamertemperatuur verder rijpen, bij koele temperaturen zelfs tot 2 weken, afhankelijk van de mate van rijpheid. Meloenen mogen niet beneden de 5°C worden bewaard, omdat ze snel bederven als ze daarna op kamertemperatuur worden gebracht. Gesneden en rijpe meloenen moeten zo snel mogelijk worden gegeten, omdat ze in de koelkast snel hun aroma verliezen en de smaak van ander voedsel kunnen aannemen.
MANGO'S
Onrijpe mango's kunnen bij kamertemperatuur nog 3 tot 5 dagen narijpen. Rijpe mango's zijn maximaal 2 dagen houdbaar.
KIWIS
Rijpe kiwi's kunnen meerdere dagen op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je ze langer bewaren, dan kan het fruit in een plastic zak 2 tot 3 weken in de koelkast. Dankzij de zak verliezen de kiwi's minder vocht en blijven ze langer vers.
GRAPEFRUIT
Grapefruit bewaar je best op een plek rond de 15 graden Celsius in de fruitschaal. Je kunt ze maximaal 3 weken bewaren.
KERSEN
Kersen zijn op een koele plaats 1 à 2 dagen houdbaar, langer in de koelkast.
AARDBEIEN
Aardbeien kun je het beste direct consumeren, omdat ze hun aroma al een paar uur na de oogst verliezen. Indien dit niet mogelijk is, kunnen de aardbeien ongewassen en afgedekt op een koele plek of in de vershoudlade van de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden. Gebruik hiervoor platte bakjes, omdat het fruit gevoelig is voor druk.
BANANEN
Bananen zijn erg gevoelig voor kou. Bewaar ze daarom niet in de koelkast, maar op kamertemperatuur.
AVOCADO'S
Onrijpe avocado's moeten op kamertemperatuur worden bewaard. Als je het fruit echter niet meteen wilt consumeren, kan het maximaal een week in de koelkast worden bewaard, omdat dit het rijpingsproces onderbreekt. Wil je maar een halve avocado in de koelkast bewaren, gebruik dan de helft bij de avocadopit. Het bevat enzymen die ervoor zorgen dat het fruit langer houdbaar is. Bewaar de avocado indien mogelijk alleen tot hij zacht begint te worden aangezien hij vrij snel bederft.
ABRIKOZEN
Abrikozen zijn, mits koel bewaard, 1 tot 3 dagen houdbaar. Ze kunnen iets langer in de koelkast worden bewaard, maar dit kan de smaak aantasten.
APPEL
Appels bewaar je het best in afsluitbare foliezakjes in een koele, donkere kamer. De zakken moeten worden geperforeerd met gaatjes en dus worden geventileerd. Zo voorkom je dat de appels uitdrogen. Het rijping- en verouderingsproces wordt vertraagd en de houdbaarheid wordt verlengd. Als daar geen andere groenten en fruit in worden bewaard, is de groente- en fruitlade van de koelkast ook ideaal. Door het ethyleen dat appels afgeven, wordt het rijpingsproces in gang gezet en bederven de andere vruchten sneller.
ANANAS
De ananas wordt rijp geoogst en rijpt dus niet na. Je kunt hem het beste een paar dagen binnen op een koele plaats bewaren bij 10 tot 12 graden Celsius. Een lange bewaartijd in de koelkast moet worden vermeden, anders krijgt de ananas zwarte vlekken en bederft.
*Gebaseerd op gewichtsverlies en visuele kwaliteit bij interne voedseltesten van commercieel fruit en groenten.
Waarom groenten in de koelkast bewaren?
Verse groenten bevatten de meeste voedingsstoffen en zijn goed voor je gezondheid. Daarom moet het zo vers mogelijk worden gekocht en onmiddellijk worden verwerkt. De meeste groenten kun je op een koele, donkere plek een paar dagen bewaren. Ideaal is het groentevak van de koelkast. Omdat sommige groenten reageren op ethyleengas, mogen ze niet worden bewaard bij fruit of groenten (zoals appels of tomaten) die ethyleengas produceren. Bewaar geurige groenten zoals uien niet in de buurt van voedsel dat gevoelig is voor aroma's (bijv. boter of citrusvruchten), aangezien het aroma kan worden overgedragen op dit voedsel.
UIE
Uien zijn op een koele, donkere plek tot 2 maanden houdbaar.
TOMATEN
Verse tomaten zijn koud gevoelig en dienen niet in de koelkast te worden bewaard, maar op een donkere plek bij kamertemperatuur. Groenten die van de warmte van de zon houden, kunnen in de koelkast hun intensieve aroma verliezen en na verloop van tijd hard worden.
SPINAZIE
Spinazie is geen bewaargroente. Het mag niet langer dan een dag worden bewaard, omdat licht en zuurstof snel het gehalte aan gevoelige ingrediënten verminderen. Bewaar het best op een donkere en koele plek, zoals in het groentevak van de koelkast.
ASPERGE
Asperges mogen slechts zo kort als nodig in de koelkast worden bewaard. Als je ze ongeschild in een vochtige doek wikkelt, blijven asperges 2 tot 3 dagen vers in het groentevak van de koelkast.
SELDERIJ
In vershoudfolie gewikkelde stukjes bleekselderij zijn maximaal 1 week houdbaar in de vershoudlade van de koelkast. Gewassen bleekselderij en gewikkeld in een vochtige doek is 4 dagen houdbaar in het groentevak van de koelkast.
SALADE
Sla bewaar je het beste in een plastic zak in het groentevak van de koelkast.
PAPRIKA
Paprika's worden beschadigd door koeling bij temperaturen onder de 7°C en temperaturen boven de 13°C bevorderen de rijping. Ongewassen paprika's bewaar je het beste in een plastic zak in de koelkast. Gekoeld bewaard zijn ze ongeveer 5 dagen houdbaar.
WORTELS
Wortels verliezen snel hun vocht. Bewaar verse wortels daarom niet samen met het groen, omdat het kruid het vocht uit de wortels haalt. In de vershoudlade van de koelkast blijven wortelen tot wel een week goed.
KOOL
Kool blijft lang houdbaar in een koele kelder. Er moet echter regelmatig worden gecontroleerd of er rotte plekken zijn ontstaan. Gehalveerde kroppen kunnen maximaal 2 weken in de koelkast worden bewaard.
AARDAPPELEN
Aardappelen zijn ook wekenlang in grote hoeveelheden te bewaren. Koele, vorstvrije, droge, verduisterde kelders of bergingen zijn goed. De optimale bewaartemperatuur ligt tussen 7° en 10° C.
KOMKOMMERS
Als de komkommer binnen 1-2 dagen moet worden gebruikt, kan deze in een geperforeerde plastic zak worden bewaard. Als je echter van plan bent het later in de week te gebruiken, moet het in de groentelade in de koelkast worden bewaard.
PADDESTOELEN
Verse champignons zijn niet goed houdbaar en moeten daarom zo snel mogelijk verwerkt worden. Champignons blijven tot 4 dagen vers in de koelkast en kunnen het beste onderin de koelkast worden bewaard.
BROCCOLI
Broccoli is zeer bederfelijk en mag slechts korte tijd worden bewaard. Geperforeerde plastic folie zijn nuttig voor het handhaven van een relatief hoge luchtvochtigheid en voor het verlengen van de houdbaarheid. Broccoli is 2 tot 3 dagen houdbaar in het groentevak van de koelkast.
BLOEMKOOL
Bloemkool kan het beste worden bewaard met de roosjes naar beneden om te voorkomen dat vuil binnendringt en de roosjes beschadigt. Als de bloemkool op de dag van aankoop niet wordt gebruikt kan deze, buiten het licht en bij voorkeur in het groentevak van de koelkast, 2 tot 3 dagen worden bewaard.
AUBERGINES
Aubergines moeten op een koele plaats worden bewaard, maar niet in de koelkast. Bij een temperatuur tussen 10 – 13°C zijn ze maximaal een week houdbaar. Ze zijn niet geschikt voor langdurige opslag.
Hoe bewaar je zuivel in de koelkast?
CHOCOLADE
Chocolade moet niet in de koelkast worden bewaard, maar op een koele, droge plaats. LECHE
La leche debe almacenarse a 4°C. Como todos los demás productos lácteos (yogur, requesón, etc.), también puede adquirir olor a limón, cebolla y carne.
MELK
Melk moet bewaard worden bij 4°C. Net als alle andere zuivelproducten (yoghurt, kwark, enz.), kan het ook de geur van citroenen, uien en vlees aannemen.
KAAS
Kazen die sterk ruiken moeten verpakt worden. Kaas mag niet te lang in de buurt van melk of room worden bewaard, omdat deze de smaak kunnen aannemen. Let op de vervaldatum. De optimale bewaartemperatuur is 5-6 °C.
BOTER
Aangezien boter snel de geur en smaak van ander voedsel overneemt, moet je ervoor zorgen dat de verpakking goed afsluit. Boter bewaar je het beste in het botervak op de koelkastdeur. Daar blijft het mals.
Hoe vlees en gevogelte in de koelkast te bewaren?
VIS
Vis bederft gemakkelijk omdat het veel eiwitten en water bevat. Daarom moet het zo snel mogelijk na aankoop worden bereid en geconsumeerd. Vis kan korte tijd in de koelkast worden bewaard door hem in een glazen of porseleinen schaal te leggen, af te dekken met huishoudfolie en in het koudste deel van de koelkast of in de speciale Multi Fresh-lade te plaatsen.
VLEES EN GEVOGELTE
Vlees en gevogelte moeten tot gebruik in de originele verpakking worden bewaard. Geopende etenswaren moeten in folie, een waterdichte plastic zak of een luchtdichte verpakking worden bewaard om te voorkomen dat ze uitdrogen. Plaats vlees en gevogelte altijd in het koudste deel van de koelkast of in de speciale Multi Fresh-lade.
EIEREN
De poreuze schaal neemt gemakkelijk vreemde geuren op, dus bewaar eieren nooit bij sterk ruikend voedsel zoals uien. Bewaar eieren altijd met de punt naar beneden. Een bewaartemperatuur tot 8 °C is optimaal. Eieren gaan in de daarvoor bestemde vakjes in de koelkastdeur. Kippeneieren kunnen de eerste 3 weken na de leg ongekoeld worden bewaard en kunnen ook tot vier weken na de legdag worden gegeten. Gekookte eieren zijn ongeveer 2-4 weken houdbaar.
Hoe bewaar je kruiden in de koelkast?
Als kruiden niet direct worden gebruikt, kunnen ze in een vochtige doek worden gewikkeld of nat in een plastic zak worden gedaan. Als je een hele bos hebt, kun je ze net als snijbloemen het beste in een glas water zetten. Als je de op deze manier bereide kruiden in de koelkast bewaart, blijven ze een paar dagen vers.
Welkom bij Whirlpool, ontworpen voor jouw welzijn